דמנציה וחשיבות האיבחון המקצועי
הסתכלות מקצועית ומקיפה לצרכי המטופל
עם השנים קיימת פגיעה ביכולות שונות שהיו לנו. עם השנים אנחנו זוכרים פחות טוב, הריכוז שלנו פחות יעיל והיכולות שלנו לבצע פעולות שונות בגיל 85 אינה כפי שהייתה בגיל 20. דמנציה מוגדרת כפגיעה ביכולות קוגניטיביות שונות שהיא מעבר לצפוי לגיל האדם.
אנשים הסובלים מדמנציה סובלים מפגיעה בזיכרון, פגיעה ביכולת השפתית (הקשורות לדיבור קריאה וכתיבה) ופגיעה ביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. דמנציה יכולה להיות בעלת מהלך משתנה מאדם לאדם. יהיו אנשים שיסבלו מדמנציה אולם מחלתם תהיה יציבה לאורך שנים רבות ואילו אחרים ילקו בדמנציה אולם המחלה תתקדם מהר מאוד.
הדמנציה המוכרת ביותר היא הדמנציה על שם אלצהיימר או מחלת אלצהיימר. דמנציה שמקורה במחלת אלצהיימר מאופיינת כמו כל שאר המקרים של דמנציה בפגיעה בזיכרון, התמצאות, שפה, ריכוז וביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. בנוסף לתסמינים אלו, אנשים הסובלים מדמנציה שהרקע שלה היא מחלת אלצהיימר יכולים לסבול מתסמינים שונים של חרדה,דיכאון, אי שקט ולעתים אף מחשבות שווא (שגונבים להם חפצים או שמישהו מבקר אותם) והזיות.
ישנם סוגים נוספים של דמנציה והנפוצה ביותר לאחר מחלת אלצהיימר היא דמנציה ווסקולרית. דמנציה ווסקולרית נגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם במוח ויחד עם הפגיעות הכלליות בדמנציה ישנה פגיעה ביכולות השונות שנובעות מהנזק הנקודתי שנגרם למוח.
ישנן עוד סוגים רבים של דמנציה אולם חשוב להזכיר את קבוצת המחלות או ההפרעות שיכולות להתבטא כתסמינים של דמנציה אולם בניגוד לדמנציה, הן הפיכות. בין ההפרעות שיכולות להתבטא כמו דמנציה כדאי להזכיר את הדיכאון. דיכאון היא הפרעה שבאה לידי ביטוי במצב רוח ירוד ושינויים בתאבון ובשינה. יחד עם תסמינים אלו, אנשים הסובלים מדיכאון יכולים גם לסבול מפגיעה בזיכרון, מהירות החשיבה ועיבוד הנתונים נעשית איטית והריכוז אצל חלק גדול מאלו הסובלים מהפרעת דיכאון, ירוד.
לא רק הפרעות דיכאון יכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים של דמנציה. ישנם מצבים רפואיים רבים אחרים ובעיקר חסר בויטמינים, תופעות לוואי של תרופות וזיהומים שונים שיכולים לבוא לידי ביטוי בתסמינים הדומים לדמנציה.
עבודתו של הפסיכיאטר או הפסיכוגריאטר היא לאבחן את הבעיה ולהציע פתרונות תרופתיים, מוסדיים (להתאים בית אבות), הדרכה למשפחות והמלצות לטיפול משלים. כיום קיימות תרופות רבות שמשפרות את איכות החיים של אלו הסובלים מדמנציה ואף מעכבים את התפתחותה החל מהשלבים הראשונים שהזיכרון נחלש.
במידה והתיאור שלמעלה מזכיר את מה שקרוב המשפחה שלכם עובר וברצונכם להגיע לאיבחון הבעיה וטיפול מיטבי ומוקדם לשיפור איכות החיים, ד"ר חיים שם דוד, פסיכיאטר מומחה ופסיכוגריאטר נמצא לעזרתכם.
|