איבחון פסיכוגריאטרי - איבחון וטיפול לאיכות חיים ונפש בריאה

גיל הזיקנה מאופיין במספר שינויים ההופכים את קבוצת הגיל הזו, גיל הזהב, לקבוצה הנוטה לפתח בעיות רפואיות כלליות ובעיות ריגשיות ונפשיות. קרובי משפחה של הקשיש שמים לב לעתים קרובות לשינויים שמתרחשים לאורך תקופה ארוכה ולא תמיד יודעים מה לעשות עם הממצאים הללו. המשפחה הקרובה והחברים שמים לב לעתים קרובות שישנה פגיעה ביכולות השונות של הקשיש. הפגיעה ביכולות הללו משפיעה על התיפקוד שלו בחיי היום יום וביחסיו עם הסביבה הקרובה.


קשישים רבים סובלים מבעיות זיכרון ופעולות שונות שבעבר היו קלות לביצוע נהפכות להיות לקשות לביצוע. הקשיש מודע לעתים קרובות לשינויים שחלים בו ולא פעם הוא מגיב בדיכאון שיכול להיות אפילו חמור עד כדי דיכאון קליני.


בנוסף לכך, קשישים רבים הופכים להיות לאגרסיביים ועקשניים, דבר שלא איפיין אותם בעבר, דבר שמבלבל מאוד את בני המשפחה הערים לשינויים הללו ובעיקר מקשה עליהם את ההחלטה כיצד עליהם לנהוג. האם עליהם להניח לקשיש או שמא עליהם לשכנעו ללכת אל פסיכוגריאטר לצורך איבחון פסיכוגריאטרי? או אולי אפשר לבקש מפסיכוגריאטר שיבוא לבית הקשיש לערוך אבחון במקום.

אבחון פסיכוגריאטרי הוא הליך שנערך על ידי פסיכיאטר או פסיכוגריאטר. מטרת איבחון פסיכוגריאטרי היא להעריך את מצבו הנפשי של הקשיש: האם הקשיש סובל מדיכאון או שמא הוא סובל ממחלת אלצהיימר או כל דמנציה אחרת. כמו כן הפסיכוגריאטר לוקח בחשבון במהלך האיבחון את הבעיות הרפואיות הכלליות שמהן סובל הקשיש ועלולות להשפיע על מצבו הנפשי והקוגניטיבי.

חלק נכבד מתהליך אבחון פסיכוגריאטרי מוקדש להערכת יכולותיו הקוגניטיביות של הקשיש. אבחון פסיכוגריאטרי קוגניטיבי מקיף מאפשר לאבחן פגיעה בזיכרון ובריכוז ומאפשר להעריך את יכולתו של הקשיש לדאוג לעצמו ולטפל בענייניו.

 

בסיום תהליך האיבחון, הפסיכוגריאטר ירשום את המלצותיו. ההמלצות שינתנו בסיום אבחון פסיכוגריאטרי יהיו ברמת:

  • טיפול הרפואי הכללי - אבחון פסיכוגריאטרי אינו רק איבחון נפשי. הפסיכוגריאטר צריך לקחת בחשבון האם יש בעיה גופנית שגורמת לבעיות הריגשיות או הנפשיות שמהן סובל הקשיש.
  • טיפול פסיכיאטרי - איבחון פסיכוגריאטרי יכול להגיע למסקנה שישנה בעיה נפשית או ריגשית המצדיקה טיפול תרופתי לטיפול במצבים נפשיים כגון דיכאון, חרדה או לטיפול בהפרעות זיכרון שמהן סובל הקשיש.
  • טיפול סוציאלי - אבחון פסיכוגריאטרי אינו מוגבל לצרכים הרפואיים של הקשיש אלא גם לוקח בחשבון את הצרכים האחרים שלו מבחינת טיפול, הצרכים החברתיים והיכולות שלו לדאוג לעצמו ומה השירותים שעליו לקבל ובאיזו מסגרת. בסיום תהליך האיבחון יכול הפסיכוגריאטר להמליץ על עזרה בבית, העסקת עובד זר ובמקרים מסויימים הוא יכול גם להמליץ על בית אבות המיועד לצרכיו האישיים של הקשיש.
  • איבחון פסיכוגריאטרי יכול להערך גם למטרות משפטיות- האם הקשיש יכול לדאוג לענייניו, האם הוא יכול לכתוב צוואה והאם הוא מבין מהי טיבה של הצוואה והאם הוא יכול לדאוג להענייניו הכלכליים והגופניים. בסיום ההערכה הזו, יכתוב הפסיכוגריאטר חוות דעת רפואית פסיכיאטרית לגבי השאלות הללו.

במידה והדברים נשמעים לכם מוכרים ואתם חושבים שאתם זקוקים לעזרה או הכוונה, אל תהססו. ד"ר שם דוד מציע אפשרויות איבחון וטיפול מגוונות. החל מאיבחון מרפאתי, איבחון בבית המטופל במסגרת של ביקור בית ואף איבחון והערכה בבית חולים או בבית אבות.

ד"ר חיים שם דוד, פסיכיאטר מומחה ופסיכוגריאטר, נמצא כאן למענכם.