דיכאון- מה זה בכלל?
דיכאון מהווה הפרעה שכיחה והיא הפרעה נפשית בעלת השלכות משמעותיות על אוכלוסיית העולם. הנתונים מראים ש 14.8 מליון שמהווים כ 7% מכלל הבוגרים בארה"ב סובלים מדיכאון בכל שנה. ובמקרים רבים היא מתלווה למחלות גופניות אחרות כגון דיכאון, שבץ מוחי ומחלות לב.
אנשים הסובלים מדיכאון סובלים לא רק ממצב רוח ירוד אלא התחושות , חוויות וההתנהגות שלהם משתנה בהתאם למצב הנפשי שהם נמצאים בו. אנשים אלו סובלים מפגיעה ביכולת ההנאה. פעילויות שקודם גרמו לסובל מדיכאון הנאה, נראות כעת תפלות, חסרות משמעות ושאינן מהנות כפי שהיו קודם לכן. בעוד שכולם חווים תחושות כאלו מפעם לפעם, אנשים הסובלים מדיכאון סובלים מתחושות אלו על בסיס מתמשך והתסמינים הדיכאוניים משפיעים על דרך התיפקוד ביום יום.
הגורמים לדיכאון
בין הגורמים התורמים להווצרות דיכאון ניתן למצוא :
- גנטיקה- לדיכאון יש נטייה לעבור במשפחות מסוימות. במשפחות של אנשים הסובלים מדיכאון ישנה שכיחות גבוהה יותר של פרטים הסובלים מדיכאון. מחקרים רבים נערכים על מנת למצוא את הגורם הזה המשותף למשפחות אלו. בין הגנים שנמצאו כנמצאים בשכיחות גבוהה בתוך משפחות אלו ניתן למצוא את הגנים שאחראים על יצור חומרים שונים כגון סרוטונין.
- שינויים במוח- במחקרים שונים שנערכו במהלך השנים נמצא שחומרים שונים שנמצאים במוח כגון סרוטונין, נוראדרנלין ודופאמין נמצאים בריכוז אחר במוחות של אנשים הסובלים מדיכאון לעומת אנשים אחרים שאינם סובלים מהפרעה זו. מחקרים אחרים מצאו שהחומרים הללו נמצאים בכמות אחרת במוח אבל לא רק שם. מחקרים נוספים מצאו שתוצרי הפירוק של חומרים אלו נמצאים ברמות אחרות בשתן וכן בנוזל השדרה.
- שינויים סביבתיים - אירועי חייםמ שונים משמעותיים כגון מותו של אדם הקרוב אלינו, מחלות שונות קשות ואפילו פגיעה במעמד הכלכלי והחברתי יכולים להביא להתפתחות דיכאון. גם מחלות קשות כמובן יכולות לגרום להתפתחות דיכאון . מחקרים מראים שאנשים שסובלים מסרטן, שיעור אלו הסובלים מדיכאון יכול להגיע אף ל 50%. לא ברורה הסיבה מדוע אנשים מסויימים ילקו בדיכאון בעוד אחרים, כתוצאה מחוויות קשות ומלחיצות, יתפתחו וישאבו כוחות להתפתחות.
- מגדר- למרות שכל אחד יכול ללקות בדיכאון ובעצם בכל גיל, אנחנו יודעים שלנשים יש סיכוי גבוה יותר ללקות בדיכאון. בעוד ששיעור הגברים הסובלים מדיכאון במהלך חייהם הוא כ 15% הרי שיעור הנשים שיסבלו בשלב זה או אחר מהפרעה זו, יעכול מלהגיע ל 20% ואף יותר מכך. הסיבות יכולות להיות כאלו שנעוצות בשוני שבין המגדרים כגון הורמונאליים , תהליכי לידה והשינויים החברתיים המתלווים לתהליכים שונים אלו והדרך הפנימית שכל מגדר מגיב לשינויים ולמתח שגורמים שינויים אלו.
חוקרים ברחבי העולם עוסקים באחרונה במציאת הגורמים לדיכאון במטרה למפות גורמי סיכון, גורמים אפשריים ובכך למנוע הווצרות דיכאון, לטפל בדיכאון בצורה יעילה יותר ויתכן ואף להקדים תרופה למכה- כלומר לזהות את אלו שילקו בדיכאון בתגובה לאירועים שונים ולתת אולי טיפול מניעתי למשך זמן קצוב על מנת למנוע התפתחות הדיכאון.
דיכאון- סוגים שונים:
דיכאון מאג'ורי היא הפרעה נפשית רצינית שבאה לידי ביטוי אתצל הסובל ממנה במספר תסמינים למשך שבועיים לפחות . למרות שלכאורה כל הדיכאונות מקיימים את הקריטריונים הדרושים לצורך האבחנה הבסיסית נראה שיש מספר סוגים של דיכאון:
- דיכאון דו קוטבי - הכוונה היא לדיכאון שאנשים הסובלים מהפרעה דו קוטבית- מאניה דיפרסייה, לוקים בה. לכאורה הדיכאון הוא דיכאון מאג'ורי רגיל. יחד עםן זאת מחקרים מראים שאלו הסובלים מהפרעה דו קוטבית ונמצאים בשלב הדיכאוני של מחלתם , מגיבים ככל הנראה בצורה שונה מאשר אלו הסובלים מדיכאון חד קוטבי. הם מגיבים בצורה שונה לתרופות נוגדות דיכאון והטיפול המועדף אנו בהכרח נוגדי דיכאון.
- דיסטימיה - לא כל סוגי הדיכאון שווים. אנשים יכוליםמ לסבול מדיכאון יחסית כל וממושך למשך זמן רב. הפרעה זו מכונה דיסטימיה. דיסטימיה היא הפרעה דיכאונית קלה הנמשכת שנתיים לפחות.
- דיכאון עונתי - דיכאון עונתי היא הפרעה דיכאונית מאג'ורית החוזרת על עצמה במשך שנתיים לפחות בתקופות שבהן אור השמש מועט יחסית.
כיצד מאבחנים דיכאון?
על מנת להבדיל מצבים של דיכאון אמיתי שחורג מגבולות המצב הרגיל והזמני, העלו מומחים בתחום הרפואה שורה של 9 תסמינים שיכולים להיות בדיכאון. בין התסמינים הללו ניתן למצוא 4 תסמינים פסיכולוגיים או ריגשיים ועוד 5 גופניים. על מנת לאבחן דיכאון על החלוקה בהפרעה זו לקיים לפחות חמישה תסמינים מתוך התשעה האפשריים. עליו להיות עם מצב רוח ירוד במשך זמן של לפחות שבועיים או לחלופין שלא יוכל לבצע פעולות מהנות כבעבר (כגון יחסי מין). בנוסף על כך עליו לקיים עוד 4 תנאים לפחות משאר התנאים ההכרחיים.
- תחושת אשמה, תחושה של חוסר אונים ויאוש
- מחשבות אובדניות חוזרות
- הפרעות בשינה- שינה מרובה מדי או מועטה מדי.
- שינויים בתאבון או במשקל הגוף (בלא כוונה מודעת לשינוי במשקל)
- קושי להתרכז או לשים לב לפרטים .
- תחושה של חוסר אנרגיה או עייפות בלתי מובנת
- תחושת אי שקט או האטה כללית בפעילות של הגוף
דיכאון- מצבים שמתלווים
דיכאון היא הפרעה נפוצה אבל מלבד זאת, אנו יודעים שלהפרעה זו יכולים להתלוות מצבים רגשיים או נפשיים נוספים ומצבים גופניים.
- הפרעות חרדה- פעמים רבות אל הדיכאון מתלווה תחושת מתח, הפרעות שינה, דאגנות ואי שקט. אלו יכולים להיות תסמינים של חרדה.
- חומרים ממכרים - לעתים אנשים הסובלים מדיכאון יעשו שימוש באלכוהול או בסמים אחרים על מנת להרגע, לגרום לשינה ולעתים, על מנת לשפר את המצב רוח. נטייה זו עלולה להביאם לידי התמכרות לחומרים אלו.
- דיכאון מגביר שכיחות של מחלות לב ואלו הסובלים ממחלות לב וסובלים מדיכאון נמצאים בסכנה גוברת למהלך מחלת לב יותר מסובך ויותר גורם לפגיעה תיפקודית, נכות ואף נמצא שדיכאון הנלווה למחלות לב מגביר את התמותה כתוצאה ממחלת הלב.
- אירועים מוחיים יכולים לגרום לדיכאון. פעם חשבו שדיכאון שנובע משבץ מוחי אינם ברי טיפול. אנו יודעים היום שאמנם השבץ המוחי מסבך את המהלך של הדיכאון אבל גם הוא ניתן לטיפול.
- אנשים הסובלים מסרטן נוטים יותר לסבול מדיכאון. לכאורה אנשים תופשים את הסרטן כצרה שהתגובה הטבעית לה היא דיכאון. יחד עם זאת העובדה שלא כולם סובלים מדיכאון היא משמחת ומחזקת את העובדה שהדיכאון הזה ניתן לטיפול. הטיפול בדיכאון אצל אנשים הסובלים מסרטן יכול לשפר את איכות החיים ולהשפר את יכולת התיפקוד.
- איידס היא מחלה שבה המערכת החיסונית נפגעת בשל פלישת נגיפים (וירוסים) לתאים של מערכת החיסון. תופעת לוואי של המחלה עצמה ושל הטיפול התרופתי יכול להיות דיכאון. גם דיכואן זה מגיב לטיפול בנוגדי דיכאון מקובלים כגון ציפרלקס, סרוקסאט, לוסטראל, אפקסור , ועוד...
- סוכרת היא מחלה אנדוקרינולוגית שעיקרה תת הפרשה של אינסולין או התנגדות תאי הגוף לפעילות האינסולין דבר שמצריך רמות גבוהות יותר של אינסולין. פעמים רבות אנשים הסובלים מסוכרת יסבלו מדיכאון, ויותר מכך. הדיכאון של אנשים הסובלים מסוכרת ובעיקר סוכרת שנפגעו בה איברי מטרה כגון עצבים וכלי דם, מגיבים לטיפול תרופתי נוגד דיכאון. גם תסמינים אחרים של המחלה עצמה כסוכרת יכולים לבלבל ולהראות כדיכאון בשל העייפות שהיא גורמת.
- מחלת פרקינסון היא מחלה של חסר בחומר שנקרא דופאמין. החסר בדופאמין גורם לתסמונת דיכאונית הטיפול בתרופות המקובלות לטיפול במחלת פרקינסון משיגה לעתים קרובות את ההקלה מהדיכאון ובמקרים שזה לא מושג כך, הטיפול בנוגדי דיכאון יכול בהחלט לעזור.
כל המחלות שהוזכרו למעלה נעשות יותר קשות לטיפול במידה ומתלווה אליהן דיכאון. הצירוף של דיכאון יחד עם המחלות הללו מגביר את שיעור התמותה.
כיצד מקבלים עזרה למצבים של דיכאון?
דיכאון היא הפרעה משמעותית והיא צריכה להיות מטופלת על ידי המומחים שמוכשרים לטפל בכך. פעם הייתה ההנחה שדיכאון "אנדוגני" (פנימי) הוא אחר מאשר דיכאון תגובתי. היום הטענה הזו כבר אינה אופנתית אנו יודעים שטיפול בדיכאון בין אם הוא נוצר לאחר אירועים מלחיצים (בלי קשר לעיסוק באירוע כ"גורם") או ללא סיבה נראית לעין. בין אם הדיכאון מוגדר כקשה או כקל, הטיפול בדיכאון יכול להיות יעיל וחבל לא לטפל בו. אם אתה סובל מתסמינים עקביים ועיקשים שאינם חולפים, היכולים להצביע על דיכאון כדאי שתתייץ עם מומחה בתחום בריאות הנפש. במידה ואין לך גישה למומחה שכזה מכל סיבה שהיא טכנית או שאתה ביישן, כדי שתפנה אל רופא המשפחה שלך. רופאי משפחה של קופות החולים מסוגלים לכתוב מרשמים לתרופות נוגדות דיכאון ועושים זאת יותר מכל תחום רפואי אחר.
פנייה אל פסיכיאטר מומחה תוכל לאפשר לך ולבני משפחתך לקבל מידע על התסמינים, המשמעות שלהם, הקשר במידה והוא קיים, לאירועים שונים שקרו לאחרונה. כמו כן הפסיכיאטר יוכל לדון איתך באפשרויות הטיפול המועדפות החל מטיפול תרופתי , דרך טיפול בפסיכותראפיה ועד לשילובים של שיטות וטכניקות טיפול מתוחכמות ומתקדמות. הצעד הראשון הוא החשוב ביותר- ההחלטה לפנות לטיפול על מנת להחזיר את השליטה על תחושות, רגשות והחיים.
|