הערכה יסודית ליכולת קוגניטיבית לעריכת צוואה
ד"ר חיים שם דוד עוסק במתן חוות דעת לגבי צלילותו הנפשית ויכולתו של אדם להוריש את רכושו ולכתוב צוואה. חוות דעת מפסיכיאטר מומחה נחוצה פעמים רבות במקרים שבהם עולה שאלה לגבי כשירותו הנפשית של האדם להוריש את רכושו ולחתום על צוואה.
על הפסיכיאטר המומחה לענות בחוות דעת שהוא מגיש, האם אותו האדם שמוריש את רכושו יודע מה משמעות הצוואה והאם החלטתו נובעת משיקולים ענייניים (לצורך העניין, כעסים אינם פוסלים את כשירות) או ששיקוליו אינם ענייניים ו/או נובעים כתוצאה מהשפעה פסולה על שיקול דעתו.
לא פעם, כאשר הצוואה מקפחת את אחד היורשים או שמורש רכוש לאדם "זר" היורשים מגיבים בכעס ופונים לבית המשפט בתביעה לעכב את הוצאת הצוואה לפועל. הכנה מוקדמת והצטיידות בחוות דעת מנומקת היטב, יכולה למנוע מצב זה.
ד"ר שם דוד מנוסה בכתיבת חוות דעת כאלו וממליץ לפנות לשם חוות דעת כזו במקרים הבאים:
- כל אדם מעל גיל 65
- כל אדם שנוטל טיפול פסיכיאטרי או טיפול שעלול להשפיע על ערנותו
- כל אדם בעל פגיעה מוחית
- כל אדם שאובחן כסובל מהפרעה נפשית
- כל אדם שמעוניין להוריש את רכושו אך הוכרז כ"פסול דין" או מונה לו אפוטרופוס.
- כל אדם שנצרך לעזרה יומית בתפקוד הרגיל.
- כאשר צפוי שלא תהיה הסכמה בין היורשים לגבי מהות הצוואה.
במקרים מסוימים, יכול הפסיכיאטר המומחה להעריך את מצבו הנפשי של המוריש וכשירותו לכתיבת צוואה, בדיעבד . בחוות דעת לגבי כשירות האדם לכתוב צוואה בעבר עושים שימוש בדוחות רפואיים ועדויות של אנשים שהכירו את המוריש.
טיפ - עצם זה שאדם סובל מדמנציה אינה פוסלת אותו מלכתוב צוואה אולם רצוי שיעבור הערכה פסיכיאטרית קוגניטיבית בזמן עריכת הצוואה.
|