דיכאון אינו בחירה
הדיכאון אינו בחירה! דיכאון היא הפרעה פזיולוגית נפוצה אנשים רבים טוענים בתחילת הטיפול, כשהם סובלים מדיכאון, ואומרים "דר' שם דוד, אני כנראה לא רוצה מספיק להבריא, אני לא רוצה מספיק לטפל בילדים. אולי אני לא אוהבת מספיק את הילדים שלי..." אמירות כגון אלו ממחישות עד כמה דיכאון יכול להיות קשה ועד כמה הוא משנה את דרך החשיבה של האדם על עצמו ועל סביבתו בצורה כ"כ דרסטית.
יש מספר הפרעות מקבוצת הדיכאון. כלומר הפרעות שהבעיה במצב הרוח באה לידי ביטוי במצב רוח ירוד.איבחון דיכאון והטיפול בדיכאון חשובים מאוד.
מצב הרוח אינו ירוד בצורה סתמית אלא היא בעלת איכות מיוחדת - תחושה של עצב או חוסר יכולת ליהנות במשך תקופה מסוימת, מעל מספר ימים בודדים.
יחד עם המצב רוח הירוד, יש תחושות או סימנים נוספים:תחושת יאוש, תחושה של חוסר אנרגיה. לעתים קיימות הפרעות בשינה (שינה מוגברת או מעטה מדי), תחושה של חוסר אונים, חוסר תקווה, יאוש. תחושה שהראש לא פועל כמו פעם (הריכוז פגוע והזיכרון לא כפי שהיה פעם).
לא פעם עוסקים בחשבונות נפש ועולים זיכרונות או חוויות מהעבר עם תחושת החמצה או אשמה שלא היינו צריכים לבחור בדרך שבחרנו. לעתים, כחלק מהמחשבות על יאוש ותחושת אשמה יש תחושה שהחיים האלו אינם טובים דים ועדיף למות. לעתים מגיעים עד כדי ניסיון להתאבד ומיעוט מהאנשים אף מצליחים בכך.
כמה עובדות על האוכלוסיה הסובלת מדיכאון:
ההפרעה שכיחה יותר ככל שמתבגרים. השכיחות עולה מאוד בסביבות גיל ה 40 וככל שמתבגרים מגיל זה ואילך השכיחות עולה.
הפרעת דיכאון שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים.
לאנשים הסובלים מדיכאון יש יותר קרובי משפחה הסובלים מהפרעות במצב הרוח ומדיכאון.
ישנם כמה סוגים של דיכאון:
- דיכאון לא טיפוסי - תחושת עצבות מיוחדת, חוסר אנרגיה משמעותי, שינה מוגברת ו/או תאבון מוגבר.
- דיכאון לאחר לידה - כאשר הדיכאון מופיע תוך פרק זמן קצר לאחר הלידה. ההערכה חשובה שכן בחלק מהמקרים (נדיר) יש סכנה של פגיעה עצמית או פגיעה בילד שנולד.
- דיכאון עונתי - דיכאון שחוזר במשך שנתיים ברציפות באותה עונה של השנה (חורף).
- דיסטימיה - דיכאון קל וממושך.
דיכאון יכול לעבור לבד. המהלך הממוצע של דיכאון הוא כ 9 חודשים.
לא פעם אני נשאל: "דר' שם דוד, אם המחלה עוברת לבד, לשם מה לטפל?". תשובתי היא שהטיפול בדיכאון חשוב ממספר טעמים: לקצר את משך הסבל וחוסר התיפקוד, למנוע מוות (בעיקר כתוצאה מאובדנות), וסיבה הנוספת לטיפול בדיכאון ואולי העיקרית - למנוע הישנות של הבעיה (הטיפול מונע הישנות של הדיכאון בעתיד).
הטיפולים המועדפים:
- הטיפול התרופתי בדיכאון יעיל מאוד- שיעור ההצלחה בתרופות שנמצאות בידינו הוא כ 70%. תרופות נגד דיכאון שנמצאות ברשותנו היום יעילות מאוד, הן מאוד נוחות לשימוש והתופעות לוואי שפוחדים מהם מאוד לא שכיחות. חשוב להדגיש שהתרופות נוגדות דיכאון אינן ממכרות ואינן משנות את אישיות האדם הנוטל אותן.
- נזעי חשמל-Electro Convulsive Therapy) -ECT )- הטיפול בדיכאון לא חייב להיות ע"י תרופות בלבד. זהו הטיפול שהכי פוחדים ממנו, הכי מדברים עליו ולצערנו הכי פחות מוכר בציבור הרחב.הטיפול נעשה בהרדמה מלאה מאוד קצרה שנמשכת כ 5 דקות. במהלך ההרדמה מועבר זרם דרך הקרקפת. האדם מתעורר, בלא שזכורה לו החוויה.הטיפול נחשב לאחד הטיפולים היעילים ביותר והוא שמור למקרים שלא הגיבו לטיפול בתרופות נגד דיכאון, במקרים שאי אפשר לטפל בתרופות (עקב תופעות לוואי או הריון), במצבים דיכאוניים קשים (כגון בדיכאון פסיכוטי) , במצבים שבהם צריך להשיג שיפור מהיר במצב הרוח כגון במצבים שהסכנה האובדנית חמורה או לפי רצון המטופל.
- גרייה מגנטית -Trans cranial Magnetic Stimulation) -TMS )- הטיפול חדשני ועדיין נמצא בשלבי מחקר (לאחרונה אושר ע"י רשויות הבריאות בארה"ב לטיפול בדיכאון). בישראל יש מספר מרכזים שמציעים אותו. הטיפול נמצא יעיל בדיכאון עמיד ובמקרים מסוימים יכול להוות תחליף לטיפול בנזעי חשמל.
- טיפול פסיכולוגי - טיפול פסיכולוגי בדיכאון בשיטה קוגניטיבית התנהגותית עושה שימוש בשינוי דרכי חשיבה ושינוי דפוסי חשיבה שמגבירים תחושת דיכאון.
בעת פגישה עם הפסיכיאטר ניתן להגיע לאיבחון דיכאון מדויק, מהיר וקביעת טיפול יעיל, עכשווי ובטוח. ד"ר שם דוד מנוסה בהתאמת הטיפול המתאים לכל אדם, כולל שילוב בין שיטות טיפול שונות בין בטיפול תרופתי או פסיכולוגי ואף הפנייה לבית חולים לשם טיפול בנזעי חשמל.
חשוב להפחית מהסבל שכרוך בדיכאון. אנו מאמינים שבטיפול נכון, גם המתרפא יבריא וגם הסבל הכרוך במחלתו כלפי הסביבה יוקל.
קריאה נוספת מומלצת- טיפול פסיכיאטרי
עצות להתמודדות עם דיכאון תגובתי - דיכאון תגובתי יכול להיות מצב קשה עבור הסובל ממנו ולסביבתו. צרור עצות מעשיות לאורח חיים והתמודדות עם דיכאון תגובתי.לפרטים ויעוץ מקצועי |
|
|