כיצד למצוא מטפל טוב?

אחת השאלות שאני נשאל באופן תדיר היא "איך אני יכול למצוא מטפל טוב?"

ובכן, תהליך בחירת מטפל, בין שהוא פסיכיאטר או פסיכולוג הוא תהליך רב שלבים שלוקח זמן- החל מתהליך בחירת סוג המטפל שאנו צריכים, דרך בחירת המטפל ועד לתהליך הטיפולי עצמו

סוגי מטפלים

מכיוון שסוגי המטפלים רבים וטכניקות הטיפול וההכשרה שלהם כל כך שונה זו מזו, חשובה בשלב ראשון להגדיר לעצמנו מה אנשחנו צריכים, איזה טיפול אנחנו מבקשים ומה ההכשרה של המטפלים שיכולים לעזור לצרכים שלנו. ההחלטה יכולה להיות מבלבלת. הנה רשימה של מטפלים שיכולים לעזור לכם וסקירה קצרה של "מי עושה מה".

פסיכולוגים

לפסיכולוגים בישראל יש לפחות תואר שני בפסיכולוגיה. יחד עם זאת חשוב לדעת שהתואר השני יכול להיות בפסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה קלינית של הילד, פסיכולוגיה ארגונית, פסיכולוגיה חינוכית ובמחקרית ועוד. לא כל הפסיכולוגים התנסו בטיפול בהפרעות נפשיות ובוודאי שלא בכל קבוצות הגיל. יש לזכור שפסיכולוגים אינם מורשים מלהמליץ או לרשום תרופות למטופלים שלהם. רישום תרופות שמור לרופאים ובתחום בריאות הנפש, פסיכיאטרים הם אלו שעושים זאת.

עובדים סוציאליים

עובדים סוציאליים קליניים הינם עובדים סוציאלים שבנוסף על שנות ההכשרה הראושניות הם התמקצעו והתמחו בשנות לימודי התואר השני בתחומים טיפוליים נוסים כגון עבודה סוציאלית קלינית. ישנם, כמובן, גם עובדים סוציאלים עם תואר שלישי (דוקטור) שהמשיכו ועסקו במחקר. עובדים סוציאלים מהמגמה הקלינית יכולים ומנוסים באבחון, טיפול מניעה של מצבים נפשיים ורגשיים ויכולים לעבור התמחות בשיטות טיפול התנהגותיות, דינאמיות , טיפול קבוצתי, משפחתי ועוד. כמו הפסיכולוגים, גם עובדים סוציאליים אינם מורשים לרשום תרופות.

פסיכיאטרים

פסיכיאטר , הוא ראשית לכל רופא ולכן עבר את שנות ההכשרה בבית הספר לרפואה וקיבל תואר של "דוקטור לרפואה"  (MD) . לאחר מכן, הפסיכיאטרים עוברים התמחות של כ 5 שנים באבחון וטיפול ומניעה של הפרעות נפשיות והתנסות בשיטות טיפול שונות החל מפסיכותראפיה ועד לטיפול תרופתי.פסיכיאטרים אינם מוגבלים לטיפול תרופתי בלבד. פסיכיאטרים רבים עושים גם פסיכותראפיה.

מטפלים זוגיים,מטפלים באומנות, מטפלים במשחק ועוד...

מטפלים מהקבוצה הזו יכולים להיות מתחום העבודה הסוציאלית או הפסיכולוגיה, אחיות או אפילו הרפואה שעברו הכשרה נוספת בתחומים הספציפיים הללו. לאחר שנות הלימוד הראשוניות המטפלים הללו עברו התמחות והתנסות בטכניקות טיפול אלו. המטפלים הללו יכולים לבוא גם מתחומי לימוד שאינם "טיפוליים" כגון חינוך, יעוץ ואפילו מתחום המדעים המדוייקים.

רבנים, אנשי רוח, ועוד

רבנים ומנהיגים דתיים ואנשי רוח היו מאז ומעולם בעלי יכולת השפעה ונתפשו בעיני החברה כאנשים בעלי ניסיון ויכולת להבין תהליכים. רבים פוניםפ לאנשי דת במטרה לקבל עזרה ומזור.

הדרך המקובלת - מפה לאוזן

כעת, לאחר שאנחננו יודעים מהם אנשי הטיפול וסוגי המטפלים השונים המקובלים שנמצאים בסביבתנו, הנה מספר דרכים שאנשיםפ מגיעים למטפלים אלו

מפה לאוזן: בדרך זו, המטופל שומע המלצות מאנשים שהוא מכיר, מחברים או עמיתים על מטפלים . לעתים קרובות לתקשורת יש חלק גדול ביצירת מוניטין של מטפלים.


הפניות מקצועיות: לעתים, רופא המשפחה, היועצת בבית הפסר, או רופא הילדים יכולים להיות מקור להמלצות על מטפלים.


משאבים מקוונים: ארגונים מקצועיים רבים וארגונים עממיים יכולים להציע מידע על מטפלים שונים. ישנם גם אתרי אינטרנט בתחום בריאות נפש שיכולים לעזור למחפשים מטפל , לצמצם את ההמאמצים שכרורכים בחיפוש. פורומים שאתרים רבים מציעים כולליםלעתים קרובות גם תת פורומים של אנשי מקצוע בתחום בריאת הנפש שבהם הפסיכיאטר או הפסיכלוג משמשים כיועצצים.

חברת ביטוח: לחברות הביטוח יש לעתים קרובות מאגרי מידע של אנשי מקצוע שעימם יש להם הסכמים. חברות הביטוח אינן בהכרח חברות הביטוח שנאו מכירים שמבטחות את הרכב שלנו, למשל. חברות ביטוח שנכללות בתחום זה הינן גם חברות הביטוח הרפואי שלנו כלומר, קופות החולים.


ארגונים דתיים: רבנים, כמרים ואנשי דת אחרים מפנים לאנשי מקצוע שעימם יש להם קשרים ושעליהם הם סומכים מהיכרותם עימם.

שיחת הטלפון הראשונית

ברגע שיש לך כמה שמות, הגיע הזמן ליצור קשר הם המומלצים ולדבר עימם בטלפון. אתה יכול לקבל מידע משמעותי במהלך השיחה הראשונית עם המטפל. האם הוא נחמד, כמה הוא עסוק, עד כמה הוא מנוסה או אפילו עד כמה הוא מקשיב. 

מעבר לכך, זו הזדמנות לשאול אותו מספר שאלות לגבי ההתחות שלו, הניסיון וההכשרה שעבר.זה הזמן לברר האם מעבר לכך שהמטפל משכיל בתחומו הוא גם המטפל שמתאים לך. האם הוא גם התנסה בטיפול והערכה בקשיים שאתה חווה.

שאלות שכדאי לשאול: רוב המטפלים יקבלו בברכה את ההזדמנות כדי לענות על כל שאלה שיש לך. הנה כמה מהשאלות החשובות שכדאי לשקול לפני שבוחרם את המטפל:

1. מה ההכשרה המקצועית שלך והתואר?

2. האם אתה מורשה על פי חוק לטפל?

3. מה האסכולה והרקע התיאורטי שעליו אתה מתבסס?

4. כמה זמן נמשך כל מפגש?

5. מהי העלות של כל מפגש?

6. האם אתה מוכר לצורך החזרים מחברת הביטוח ?

7. מה המדיניות שלך על מפגשים שבוטלו?

8. איך אני מגיע אליך במקרה של מצב חירום או משבר?

9. מה הארגונים המקצועיים אליהם אתה שייך?

ליהנות מהתהליך

ברגע שתסיים את התהליך של בחירת המטפל, הגיע הזמן להפיק את המיטב מהטיפול. להתרווח וליהנות מהתהליך הטיפולי גם אם יהיה קשה ומאתגר.