כיצד לבחור פסיכיאטר?
את השאלה הזו אנו נשאלים לא פעם ובמגוון צורות שונות. התשובה מורכבת מגורמים רבים.
המפגש עם הפסיכיאטר אינו עוד מפגש חסר משמעות. התהליך הטיפולי מתחיל עוד בשלב קביעת התור ואפילו לפניו (כשמקבלים עליו המלצה מחבר או מקריאה בעיתון). כל צד בדיאדה הטיפולית מביא את עולמו הפנימי. המטפל,פסיכיאטר מומחה, מביא בנוסף לידע המקצועי שלו את תכונות האופי שלו - רגישות, הבנה, יכולת הקשבה, הכלה, אמפאתיה ואף את יכולת הביקורת שלו. המתרפא מביא את מצוקותיו הרגשיות והנפשיות אך יחד עמם הוא מביא עימו את גישתו לעולם שסביבו - גישתו לאנשים, לעצמו, אמונותיו, ראיית עצמו בעתיד וכדומה.
1. פסיכיאטר מומחה - המטפל בעל התואר פסיכיאטר מומחה והמשמעות היא שאיש מקצוע זה מוכר ע"י אנשי המקצוע שהוא איש מקצוע "מומחה", עומד באמות המידה המקצועיותמספיק טוב.
2. ניסיון - גם בין הפסיכיאטרים המומחים יש את אלו שמנוסים יותר או פחות ואלו שנתקלו ביותר מקרים בתחום מסויים.הפסיכיאטר המומחה יתן מענה ל- 99% מהמצבים. במקרים שהטיפול לא מצליח כדאי לפנות לחוות דעת שנייה.
3. קשר בין אישי - הפסיכיאטריה היא תחום טיפול רפואי שהאבחון והטיפול הוא באמצעות הקשר הבין אישי. חשוב שיהיה לך נוח להיות עם איש הטיפול, הפסיכיאטר המומחה, ולעבור את תהליך האבחון והטיפול באופן שתוכל לסמוך עליו.
4. זמינות -עד כמה הפסיכיאטר זמין עבורך? בדר"כ טיפול תרופתי אינו מחייב זמינות יומית אולם במצבי חירום כדאי שתהיה כתובת מוסדרת שאפשר לפנות אליה.
5. מגוון אמצעי טיפול - הפסיכיאטר מטפל בעזרת תרופות אולם זהו אינו אמצעי הטיפול הבלעדי. לא פעם איש המקצוע המומחה נדרש לשיטות טיפול אחרות כגון טיפול שיחתי (פסיכותראפיה), היפנוזה (שיטת טיפול מאוד יעילה בהפרעות חרדה ולשינוי דפוסי התנהגות), שיוכל לשתף אנשי מקצוע נוספים (בין אם פסיכיאטרים ובין אם פסיכולוגים או עובדים סוציאליים לשם הערכה וטיפול).
גם אם הפגישה עם איש טיפול ראשון לא הצליחה, אסור להתייאש. המטרה היא להרגיש הקלה ולהגיע לשינוי הרגשי והנפשי ולשם כך כדאי לפנות לאיש מקצוע נוסף.
|