טיפול פסיכיאטרי - הפרעת קשב וריכוז ADHD- אצל ילדים ומבוגרים

הפרעת קשב וריכוז / עודף פעילות-  ADHD (Attention Deficite / Hyperactivity Disorder)

 

 

הפרעת קשב וריכוז - ADHD, שינוי בתפישת אנשי מקצוע

עם השינויים באורח החיים ובקצב החיים והצורך בהתמקצעות והצטיינות בלימודים ובעבודה גדלה המודעות לגורמים המפריעים לשאיפה זו למצויינות. בעיות כמו חרדה,פגיעה בריכוז,מוסחות דעת, פגיעה ביכולת לשמור על קשב ועודף פעילות מקבלות תשומת לב מאנשי מקצוע כגון גננות ומורים בבית הספר ואף הורים שמים לב יותר לתופעות אלו ופונים ליעוץ.

שלא כבעבר, כיום גם מבוגרים פונים ליעוץ לשם איבחון וטיפול בחשד של הפרעת קשב וריכוז.

 

 

עד כמה הפרעת קשב וריכוז נפוצה?

 

השכיחות משתנה ממדינה ומדינה ותלויה כנראה בתפישה התרבותית של "שובבות" והתנהגות ילדיםמקובלת. השכיחות נעה בין 1% ועד 20% מכלל הילדים בגיל בית הספר היסודי.

שכיחות ADHD יורדת עם השנים בכ 50%. לאלו שההפרעה אינה חולפת, ההיפראקטיביות בדר"כ נעלמת אך התסמינים של חוסר ריכוז ואימפולסיביות נשארים.

 

הפרעת קשב וריכוז מאובחנת לאחר גיל 7 ובתנאי שחלק מהתסמינים היו קיימים לפני גיל זה. ההסתמנות יכולה להיות של הפרעה מעורבת - פגיעה ביכולת הקשב וירידה בריכוז ועודף פעילות (היפראקטיביות) או של חוסר ריכוז ופגיעה בקשב בלבד או של היפראקטיביות בלבד.

 

מהם הסימנים המחשידים להפרעת קשב וריכוז?

 

  1. חוסר ריכוז - הפגיעה בקשב ובריכוז תבוא לידי ביטוי בכך שהורים ידווחו על תופעות של "עצלות" או חולמנות אצל הילד. הפגיעה בריכוז יכולה להיות בכל השלבים של ביצוע משימות אם זה בלימודים,משחק או בעבודה. החל מנטייה להתחמק ממשימות הקשורות בפעילות אלו, ועד קושי בתשומת לב לפרטים, חוסר יכולת לקרוא הוראות עד הסוף, חוסר יכולת לשמור על קשב לאנשים אחרים,מוסחות בקלות לרעשים בסביבה ועד איבוד של חפצים וחוסר זיכרון של משימות ביום יום.
  2. היפראקטיביות - היפראקטיביות,פעלתנות יתר יכולה להיות במספר רמות החל מישיבה "חסרת שקט" (הרגליים מתנדנדות), חוסר יכולת לשבת במקום אחד,תחושה שהאדם כל הזמן בתנועה ועד פעילות שעלולה להיות מסוכנת כגון טיפוס והצקה לילדים אחרים עד כדי פגיעה פיזית בהם.

 באופן כללי השכיחות אצל בנים גדולה פי 3-5 מאשר אצל בנות.

הפרעות קשב וריכוז באות לידי ביטוי שונה אצל בנות. אצל בנות ADHD בא לידי ביטוי בעיקר בחוסר ריכוז ומוסחות דעת ולעתים יותר נדירות ע"י היפראקטיביות. כתוצאה מכך איבחון הפרעות קשב וריכוז אצל בנות פחות שכיח, כפי הנראה,והן פחות מטופלות הן בריטלין והן באמצעים אחרים. בנות הסובלות מהפרעת קשב וריכוז יראו חולמניות ו"מעופפות" אבל בגלל שהן שקטות והן נחשבות ל"ילדות טובות" (שלא צריכות ריטלין), הן לא מאובחנות והפגיעה ביכולתן ללמוד נמשכת שנים רבות.

 

טיפ- כדאי לגשת לאיבחון הפרעת קש וריכוז - ADHD במקרה שמדובר בבת שנראית חולמנית בשיעורים והישיגיה בלימודים אינם טובים:

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) - חשיבות הטיפול:

 

הפגיעה בתיפקוד אצל אלו הסובלים מהפרעת בקשב ובריכוז יכולה להיות בתחומי חיים שונים-

לימודים ועבודה - קושי להתרכז בלימודים פוגע ביכולת ללמוד ולהצליח בלימודים.

חיי חברה - אימפולסיביות ועודף פעילות פוגעים ביכולת הילד או המתבגר לקיים יחסים חברתיים תקינים עם סביבתו.

  • ערך עצמי - ילדים או מבוגרים הסובלים מהפרעה זו מפתחים תחושת ערך עצמי פגומה בגלל חוסר בחוויות חיוביות בתחום הלימודי,משפחתי וחיי חברה.
  • פגיעה נפשית - אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים יותר מהפרעות דיכאון וחרדה.
  • פגיעה גופנית - אנשים הסובלים מ ADHD , יותר אימפולסיביים,פחות מרוכזים ונוטים יותר להיות מעורבים בתאונות דרכים.

  • שימוש בסמים - לאנשים עם פגיעה ביכולת חשמור על קשב ועל ריכוז נוטים יותר להתמכרות לסמים במידה ולא מטופלים בהפרעה זו.
  • התנהגות - אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ההתנהגות ה"שובבה" עלולה להפוך להתנהגות עבריינית.

 

 

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) - טיפול

 

בגלל ההשלכות החמורות שעלולות להיות כתוצאה מהפרעת קשב וריכוז, מומלץ לא להזניח את הבעיה ולגשת לטיפול (הטיפול המועדף הוא בתכשירים ממשפחת הריטלין).

הטיפול ב ADHD יכול להיות תרופתי בלבד (ע"י ריטלין, תרופות הדומות לריטלין או תרופות ממשפחה אחרת כמו נוגדי דיכאון),פסיכולוגי בלבד או משולב (בתלות בבעיות הנלוות לכך).

הטיפול היעיל ביותר הוא תרופתי ע"י ריטלין על צורותיה השונות. הטיפול בריטלין להפרעת קשב וריכוז אינה מוגבלת בגיל ומיועדת לילדים ומבוגרים (המומחים שלנו טיפלו בהצלחה עם ריטלין גם באנשים מבוגרים מעל גיל 70).

בנוסף לריטלין יש תרופות נוספות שמאפשרות שליטה בתסמינים השונים של הפרעת קשב. התרופות הללו שונות מהריטלין בכך שאינן בהכרח מקבוצת התרופות הממריצות (שעמן נכלל הריטלין). 

 

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) - אבחון

 

חשוב לאבחן את הפונה ליעוץ בצורה יסודית ורב מקצועית על מנת ראשית לאבחן בצורה נכונה (לא כל חוסר תשומת לב משמעו ADHD) ובמקרה הצורך, לתת מענה לצרכים השונים של המתרפא.

התהליך צריך לכלול ראיון פסיכיאטרי אצל פסיכיאטר מומחה לילדים או למבוגרים, שימוש בשאלונים ממורים ומההורים, שימוש בשאלונים לצורך הערכה תקופתית והערכה של התאמת הטיפול ע"י מבדקים מתוקפים מבחינה מדעית.

 

במידהוהתסמינים המוזכרים כאן נראים מוכרים ואת/ה חשים שהפוטנציאל שלך אינו מנוצל, ד"ר חיים שם דוד, פסיכיאטר מומחה, יוכל לתת לך את המענה.