מהי היפנוזה ומה שימושיה

טיפול מעבר לשער של המודע

 

היפנוזה אינה קסם אלא שיטת טיפול מקובלת ומוכחת למצבים ולהפרעות רבות. בין ההפרעות שניתן לטפל בהיפנוזה ביעילות רבה ניתן למצוא הפרעות חרדה (כולל פוביות,חרדת מבחנים,לרדה חברתית),הפרעות כאב שונות וכולל פיברומיאלגיה, כאבים כרוניים,פציעות ספורט,הפרעות אכילה (כולל בולימיה ואנורקסיה),פרעות דיכאון,ביטול הרגלים מפריעים כגון עישון,כסיסת ציפורניים,לצורכי דיאטה. תחום נוסף שבו עושים שימוש נרחב הוא שיפור ביצועים בלימודים ובספורט.

 

היפנוזה היא תהליך שבו המטפל (פסיכיאטר, רופא, רופא שיניים או פסיכולוג) או חוקר (משטרתי או כחלק ממחקר רפואי) נותן סוגסטייה (הצעה לשינוי) שהלקוח, מתרפא או האובייקט מחקר או הנחקר יחווה שינוי בתחושות, תפישה,מחשבות או התנהגות.

המצב ההיפנוטי נוצר ע"י תהליך שמכונה אינדוקציה (השרייה של היפנוזה). ישנן שיטות רבות לאינדוקציה אולם רובן עושות שימוש בסוגסטיות שמטרתן להשרות רוגע, שלווה ותחושה נעימה. הנחיות שמורות לחשוב או לחוש על חוויות נעימות משמשות לעתים קרובות כאמצעי לשם אינדוקציה היפנוטית.

 

חוויות של אנשים שעברו היפנוזה

 

אנשים שונים מגיבים להיפנוזה בצורה שונה. חלק מהאנשים מתארים את תחושתם כשינוי במצב ההכרה שלהם ובעוד אחרים מתארים את המצב ההיפנוטי שהם נמצאים בו כתחושה רגילה, נורמלית של ריכוז מוגבר, שבמהלכו הם מאוד רגועים ושלווים. למרות התחושה השונה המתוארת ע"י אנשים שונים, רובם ככולם מתארים את התחושה הכללית כנעימה מאוד.

 

האם היפנוזה גורמת לאיבוד שליטה?

 

היפנוזה, כתופעה, אינה אחידה בין האנשים. ישנם אנשים יותר סוגסטביליים (ניתנים להיפנוט) מאחרים. היכולת להגיב לתהליך היפנוזה נפגע, בין שאר הדברים גם מחששות שנובעים מדעות קדומות על היפנוזה. בניגוד לתיאורים המופיעים על היפנוזה בסרטים, ספרים ובטלויזיה, אנשים שעברו היפנוזה אינם מאבדים שליטה על התנהגותם. אנשים שעוברים היפנוזה ממשיכים להיות מודעים לזהותם, היכן הם נמצאים והזיכרון אינו נפגע אף הוא, למהלך ההיפנוזה, אלא אם הסוגסטיה לאיבוד זיכרון נאמרת במפורש. היפנוזה כתהליך, מעודדת אנשים להשתמש בסוגסטיות אך יש לזכור שהיפנוזה אינה מכריחה אנשים לעבור זאת.

 

הפנוזה כטכניקת טיפול

 

היפנוזה אינה "טיפול" כמו פסיכותרפיה או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, היפנוזה היא הליך שמאפשר זירוז תהליכי טיפול נפשי. מכיוון שהיפנוזה אינו טיפול, לימוד היפנוזה אינו מספיק על מנת לטפל. טיפול בהיפנוזה צריך להיעשות אך ורק ע"י איש טיפול (רופא,פסיכיאטר, פסיכולוג) מוסמך שעבר את ההסמכות המתאימות, עוסקים בתחום הטיפולי ומטלים בהיפנוזה ככלי בתחום התמחותם.

 

שימושי היפנוזה מרובים. היפנוזה משמשת לטיפול עבור כאבים, דיכאון, חרדה (כולל חרדה חברתית), מתח, הרגלים (כסיסת ציפורניים, עישון ועוד). בנוסף, היפנוזה יכולה להיות יעילה לבעיות רפואיות ופסיכולוגיות רבות (פיברומיאלגיה, מיגרנה, תסמונת המעי הרגיז וכדומה). יחד עם זאת, היפנוזה אינה "קסם" ולא בהכרח תעבוד בכל המקרים של בעיות נפשיות ולא כל המטופלים בה יגיבו (כמו כל טכניקת טיפול).

 

ההחלטה להשתמש בהיפנוזה ככלי טיפולי כחלק מטיפול פסיכולוגי או נפשי אחר צריכה להיעשות לאחר התייעצות עם איש מקצוע שהוכשר בישומים קליניים של היפנוזה ויותר מכך, שהוכשר בהבנת המגבלות של היפנוזה.

 

בנוסף לישומים הקליניים של היפנוזה, ההיפנוזה משמשת במחקרים שמטרתם קידום הבנת התופעה עצמה והשפעתה על תחושות, תפישות, זיכרון ופיזיולוגיה. מחקרים בודקים גם השפעת היפנוזה על בעיות גופניות ובעיות פסיכולוגיות.

 

 

חשיבות הצוות המטפל

 

ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה, מורשה לאיבחון וטיפול באמצעות היפנוזה, בעל ניסיון רב באיבחון וטיפול בהיפנוזה. ד"ר שם דוד עושה שימוש יומי בכלי רב עוצמה זה למגוון מצבים נפשיים, החל מהפרעות דיכאון, הפרעות חרדה כולל חרדה חברתית ועד למקרים שמעוניינים לטפל בתסמינים גופניים של מחלות אחרות כגון פיברומיאלגיה וכאבים כרוניים אחרים. ד"ר שם דוד מאמין שראייה כוללנית, לכל צרכי המטופל בשילוב כלים טיפוליים משולבים יתנו את התוצאה המיטבית.

 

   




היפנוזה וספורט - היפנוזה, ספורט – ספורט תחרותי מחייב חוסן מנטלי,יכולת ריכוז גבוהה ואפשרות החלמה גבוהה מפגיעות ספורט. היפנוזה מהווה כלי טיפולי יעיל לשיפור הישגים.למידע נוסף ויעוץ מקצועי לחץ כאן..
מהי היפנוזה - השיטות לטיפול בהיפנוזה רבות אולם כולםן עושות שימוש בסוגסטיות.היפנוזה יכולה להעשות בסוגסטיות עקיפות או ישירות אבל שתיהן יעילות לטיפול במגוון מצבים
היפנוזה רפואית - היפנוזה רפואית שונה מהיפנוזה בידורית שאסורה בישראל. היפנוזה רפואית מוכחת כיעילה למגוון הפרעות ולשיפור ביטחון עצמי.לפרטים ויעוץ מקצועי- הכנס
טיפול בהיפנוזה - טיפול בעזרת היפנוזה- כלי יעיל מאוד לטיפול בקשיים ריגשיים . טיפול בהיפנוזה לדיכאון, טפול בהיפנוזה לחרדה ומצבים רגשיים וגופנים שונים.למידע נוסף ויעוץ מקצועי לחץ כאן..