על חרדה חברתית

טיפול יעיל למיצוי הפוטנציאל האישי

 

חלקנו הגדול התנסה בעומדנו מול קהל בתחושות של דופק מואץ וחזק,הסמקה, נשימה מהירה וכבדה ורעד בקול או בגוף עם תחושה שאנחנו תחת עיניים בוחנות. התחושה הזו מלווה בהרגשה של פחד. פחד לא ברור.

 

מהי חרדה?

חרדה מוגדרת כתחושה גופנית וריגשית של פחד. בניגוד לתחושת פחד, חרדה אינה נובעת מגורם חיצוני אלא מגורם פנימי, לא ברור. חרדה חברתית היא אותה תחושה של חרדה שנגרמת כתוצאה מחשיפה למצבים חברתיים שנתפשים בעיננו כמאיימים ובעיקר כלא נעימים עקב הפוטנציאל לביקורת שיופנה כלפנו. אנשים רבם מכים זאת "ביישנות".

למרות שהגורם ליצירת החרדה הזו, הוא "חיצוני" לכאורה, אנחנו מודעים שהוא מוגזם, שלא באמת יקרה לנו משהו נורא וגם אם יבקרו אותנו על הרצאה לא מוצלחת. עם זאת, התחושות הגופניות שהוזכרו, כל כך חזקות ומשמעותיות עד שנדמה שיש סחרחורת ועומדים להתעלף.

 

אז זוהי חרדה חברתית

התיאור המודגם למעלה הוא מקרה של חרדה חברתית. אנשים הסובלים מחרדה חברתית נוטים להמנע ממצבים שונים שלמדו לזהותם כמעוררי חרדה. עם הזמן מספר המצבים שנתפשים על ידינו כמעוררי חרדה יכולים לגדול ויכולים אף לבוא לידי ביטוי במגוון סיטואציות. החל מהרצאה מול קהל, ביישנות מלבקש עודף נכון מנהג אוטובוס ("ביישנות") ועד לקושי להכנס לשירותים ציבוריים או לאכול בנוכחות אנשים אחרים.

 

חרדה חברתית - טיפול

הטיפול עבור חרדה חברתית מתבסס על שתי זרועות שמשלימות זו את זו. המרכיב הראשון בטיפול עבור הפרעת חרדה הוא טיפול התרופתי. הטיפול התרופתי נועד להפחית את חרדת הציפייה ואת תחושת החרדה בזמן מפגשים עם קהל או גורמים מעוררי חרדה. המרכיב השני הוא טיפול פסיכולוגי שעורך פסיכיאטר,פסיכולוג או פסיכותרפיסט בדרך כלל, טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מטרת טיפול שכזה היא לשנות דרכי חשיבה  והתמודדות עם חשיפה לגורמים שמעוררים חרדה. חלקו השני של טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא כמובן, החלק ההתנהגותי - תירגול מצבים חברתיים שמעוררים חרדה.

טיפול קבוצתי בגישה קוגניטיבית התנהגותית הוא טיפול מקובל מאוד, אף הוא.

טיפול בחרדה ממצבים חברתיים אינו מוגבל לטכניקה טיפולית אחת. ישנם מטופלים רבים המוצאים שטיפול בעזרת היפנוזה מגביר את היעילות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי ומפחית את תחושת החרדה יותר מהר.

 

חרדה חברתית - מתי לגשת לטיפול?

אנשים הסובלים מחרדה בחברה, מוגבלים מאוד וחשים תיסכול רב על שאינם מצליחים למצות את הפוטנציאל הגלום בהם. אנשים הסובלים מחרדה חברתית יעדיפו להתחבא אל הכלים וקידומם בעבודה או בלימודים אינו מתאפשר כי , מה לעשות, המתבלטים זוכים בכל התהילה.

 

כאשר אתם מרגישים שהפוטנציאל אינו ממומש,מעוניינים לשפר את איכות החיים ולהנות יותר בחברת אנשים, זה הזמן לפנות לטיפול.

 

ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה, מורשה לאיבחון וטיפול באמצעות היפנוזה, מנוסה בהתאמת הטיפול האופטימלי לאנשים הסובלים מחרדה חברתית תוך שימוש בטכניקות טיפוליות משלימות זו את למענה כולל ויסודי.