מהי חרדה?
חרדה היא אוסף תחושות גופניות וריגשיות לא נעימות. התחושות הגופניות שמשויכות לחרדה הן דפיקות לב, נשימה מהירה וכבדה,רעד בקול,רעד בגוף,הרגשת נימול בידיים או ברגליים,כאבי בטן ולעתים עד שילשולים,תכיפות במתן שתן, תחושת חולשה ופיק ברכיים,סחרוחורת,ראייה מטושטשת,הסמקה או חיוורון ועוד.
המרכיבים הריגשיים של חרדה כוללים תחושת פחד, שמשהו נורא עומד לקרות, מתח לפני הגורמים המשוייכים כגורמים לחרדה, מתח גופני ורגשי - ציפייה, צורך להמנע מפעולות שונות או לעשות פעולות אחרות ועוד.
מה ההבדל בין פחד לבין חרדה
לכאורה, התחושות המתוארות למעלה הן תחושה של פחד. ההבדל בין פחד לחרדה הוא שפחד משוייך לתגובה לגורם חיצוני ואילו חרדה משויכת לתגובה ללא צורך לגירוי חיצוני שמהווה סכנה לחיים או נתפש כבעל פוטנציאל לפגיעה משמעותית אלא לפירוש פנימי ריגשי לגירויים יחסית "פעוטים".
אלו הפרעות חרדה קיימות?
הפרעות חרדה מוגדרות לפי קבוצות התסמינים. המשותף לכל הפרעות החרדה היא תחושת מתח לפני חשיפה,הרגשה לא נעימה בזמן החשיפה בפועל או הפוטנציאלית לגורם חרדה וההמנעות מתחושת החרדה ומגירויים המשוייכים כגורמים לתחושת חרדה.
ההפרעות נפוצות הן:
- הפרעת חרדה - הפרעה טורדנית כפייתית
- הפרעת חרדה מסוג הפרעת בעת (הפרעת פניקה) עם או ללא אגורופוביה
- הפרעת חרדה מסוג חרדה מוכללת
- הפרעת חרדה בתר חבלתית - פוסט טראומה - PTSD
- חרדה חברתית
- הפרעת חרדה מסוג פוביה - קבוצת הפרעות חרדה הכוללת בתוכה,חרדת בחינות,חרדה מדם,חרדה מבעלי חיים ועוד.
המשמעות של הפרעת חרדה
אנשים הסובלים מהפרעת חרדה נוטים להמנע מחשיפה לגורם החרדה שנתפש בעיניהם כמעורר את חוסר הנעימות הגופנית והריגשית. אנשים הסובלים מהפרעת חרדה מאמינים או מעדיפים שלא להתעמת עם הגורם מעורר חרדה ולא פעם פעילותם נפגמת והם לא מממשים את הפוטנציאל הטמון בהם במישורי החיים השונים. ההמנעות היא הגורם לנכות שבאה בעקבות הפרעת חרדה.
לדוגמא, אנשים הסובלים מאגורופוביה ימנעו מיציאה למרחקים גדולים מביתם או כניסה למקומות שהיציאה מהם תהיה בעייתית. אנשים כאלו יעדיפו שלא ללכת לבתי קולנוע או קניונים וגם אם ילכו לשם, הנאתם מהפעילות תפגע. במקרים קיצוניים אגורופוביה עלולה להגיע עד כדי נכות קשה מאוד.
דוגמא טובה נוספת היא של תלמידים הסובלים מחרדת בחינות. הבחינה מהווה עבורם נטל בל יתואר והם יעשו הכל על מנת להתחמק מעמידה במבחנים. ברור שההישגים של תלמידים אלו נפגמים והסיכוי שלהם להצליח בלימודים פחותים משל אלו שלא סובלים מחרדת בחינות. כך גם אנשים הסובלים הפרעת חרדה בשם חרדה חברתית - אנשים הסובלים מחרדה חברתית נוטים להמנע ממגע עם אנשים או מצבים חברתיים שגורמים להם מבוכה. הפוטנציאל של אנשים אלו אינו ממומש והם מרגישים חסרי אונים ופיספוס.
טיפול עבור הפרעות חרדה
הטיפול עבור כל הפרעת חרדה שונה אולם העקרונות דומים. מחקרים וניסיון קליני מראים ששילוב טיפול תרופתי יחד עם טיפול פסיכולוגי והאפשרות לטיפול בטכניקות טיפול כגון היפנוזה וגם ביופידבק, מעלים את הסיכוי להחלמה.
מתי לגשת לטיפול?
הטיפול עבור הפרעות חרדה נועד לשיפור איכות חיים. כידוע, אף אחד לא מת בגלל חרדה אולם האנשים החשופים לחרדה ממושכת סובלים גם מדיכאון ותחושת פיספוס עקב חוסר מיצוי הפוטנציאל שלהם.
מומלץ לגשת לטיפול כאשר מעוניינים לשפר את איכות החיים, להתחיל להנות מפעילויות היום יום ולמנוע פגיעה נוספת בחיי היום יום.
ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה,מורשה לאיבחון וטיפול בעזרת היפנוזה, מתאים טיפול כוללני לסובלים מהפרעות חרדה, תוך מתן דגש על הצרכים והמגבלות האישיות של כל מטופל.
חרדת בחינות - חרדת בחינות מהווה חרדה שתלויה במצב (סיטואציה) טיפול בחרדת בחינות- חרדת בחינות מצריכה טיפול בחרדת בחינות בהיפנוזה , תרופות, פסיכולוגי.למידע נוסף ויעוץ מקצועי לחץ כאן.. |
|
חרדות ילדים - חרדות ילדים יכולות להתבטא בצורות שונות. החל מחרדת נטישה,חרדה חברתית, פוביות למיניהן ועד דאגנות מוגברת,טקסים חוזרים .למידע נוסף ויעוץ מקצועי לחץ כאן.. |
|
חרדה חברתית - חרדה חברתית היא חרדה ממצבים חברתיים העלולים לגרום לפגיעה בתיפקוד ובאיכות החיים.טיפול בחרדה חברתית יכול להיות מאוד יעיל. למידע נוסף ויעוץ מקצועי לחץ כאן.. |
|
טיפול בהפרעות חרדה - קראו על טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי בהפרעות חרדה. מהי הפרעת חרדה ומדוע חשוב לטפל בה. |
|
|