טיפול פסיכיאטרי בהריון
טיפול הכרחי לשם שיפור איכות חיים
פסיכיאטר מנוסה באיבחון וטיפול במצבים נפשיים ורגשיים שונים לשם שיפור איכות החיים והתיפקוד של המטופל. ברוב המצבים טיפול פסיכיאטרי לא יגרום לתופעות לוואי או לנזק ארוך טווח. יוצא מן הכלל הוא טיפול תרופתי פסיכיאטרי בזמן הריון.
טיפול פסיכיאטרי בהריון מחייב התייחסות מיוחדתולנהוג בזהירות מירבית. אמנם אנו יודעים שטיפול בתכשירים נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI משפר איכות חיים אצל נשים גם אם הן בהריון ואף מעבר לכך. טיפול ב SSRI אצל נשים הזקוקות לטיפול כזה עקב הפרעת חרדה, משפר אף את איכות החיים של הילדים שלהם בהמשך החיים ולא גורמים לנזקים לעובר.
יחד עם זאת, טיפול תרופתי חייב להנתן במשנה זהירות וידועים מספר תכשירים שאסורים במתן בזמן הריון עקב תופעות הלוואי שתרופות אלו גורמות. בין התכשירים האסורים ניתן למצוא ליתיום,דפאלפט וטגרטול. תכשירים אלו או אסורים או מומלצים לא לשימוש.
קבוצת גיל נוספת שמחייבת התייחסות זהירה אליהם היא הגיל המבוגר. פסיכיאטר או פסיכוגריאטר שממליץ טיפול תרופתי לבני קבוצת גיל זה עקב דיכאון,חרדה, מחלת אלצהיימר או דמנציה אחרת חייב לקחת בחשבון את מחלות הרקע השכיחות של גיל זה. פסיכוגריאטר אמור להתאים את הטיפול התרופתי תוך נקיטת מירב האמצעים שלא להרע את מצבו של המטופל, לקחת בחשבון את המצב הרפואי (למשל יתר לחץ דם, נפילות, מגבלות חושיות ועוד) ונטילת תכשירים נוספים והתנגשויות בין תכשירים שונים (לדוגמא: תרופות משתנות יחד עם תרופות נוגדות דיכאון ובעיקר SSRI עלולות לגרום לירידה ברמת המלחים, בעיקר נתרן ולמצבי בילבול).
אחריותו של פסיכיאטר אינה רק לאבחן את המצב הנפשי של המטופל או המטופלת אלא גם לקחת בחשבון בתוך מגוון השיקולים שלו להמליץ על טיפול זה או אחר את המצב הרפואי של המטופל, האפשרויות הכלכליות שלו להשתמש בתכשירים המומלצים לאורך זמן והנזק שהתכשירים עלולים לגרום לו לאורך זמן.
ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה, מנוסה בהתאמת טיפול תרופתי עבור מצבים רגשיים ונפשיים תוך נקיטת משנה זהירות ושיקול זהיר ביותר לשם החלטה משותפת בדבר הכדאיות של הטיפול התרופתי על פני שיטות טיפול אחרות.
|